93 760 0962

Sant Pol antic

Llibres-de-Sant-Pol

Durant anys i panys en Pere Sauleda Parés ha fotografiat i recollit tot tipus d’informació sobre Sant Pol de Mar. Juntament amb el seu germà Jordi l’han compilat en una col·lecció de llibres d’allò més interessants.

El Sant Pol de l’avi

Treball profund i documentat (500 pàgines amb text i unes 400 fotos d’època) sobre el Sant Pol de Mar dels volts de 1890, on es reflexa la vida i costums dels habitants d’una localitat, en la que s’hi poden emmirallar tantes altres del litoral català.


El Sant Pol d’ahir i de sempre

Col·lecció de fascicles sobre la vida, tradicions i fets importants d’un Sant Pol de Mar original, que vénen a descobrir una de les localitats més singulars del Maresme.

Les noves escoles

Història d’unes escoles pioneres a la península, impulsades per un emigrant santpolenc i participades pel veïnat de Sant Pol. Monument modernista i emblemàtic dissenyat per a l’educació de nois i noies, impensable en la mentalitat de començaments del segle XX.

El Tren i la Punta

Origen de dos puntals que marquen la vida quotidiana de Sant Pol de Mar. El trajecte ferroviari Mataró-Blanes, amb les accidentades i particularitats esdevingudes en el seu pas per aquesta vila, i la transformació d’un penyal que s’endinsava al mar en un del més atractius passeigs del Maresme.

Sant Pau del Maresme

Primera història que s’ha escrit sobre la vila de Sant Pol de Mar, a partir del convent i ermita de Sant Pau, anterior al segle X. La referència del convent Sancti Pauli in Maritima transcendeix a la vila, Sant Pol, i a la comarca, el Maresme.

El senyor Ramonet

Vida d’un emigrant santpolenc, Ramon Planiol i Claramunt, que va sortir cap a Cuba amb tretze anys, i cinc duros a la butxaca, i va arribar a ser un dels empresaris més prominents de La Havana del seu temps.

La pesca i els pescadors

Vida i costums d’una localitat del litoral català, Sant Pol de Mar, que ha tingut en la pesca i els pescadors el sector socioeconòmic més important de la vila.

El camp i els pagesos

Importància del sector agrari de Sant Pol de Mar fins el seu fi. Estudi sobre els pagesos, les masies, els cultius i la comercialització del fruit de l’anomenada “vinya”, alguns dels quals eren productes autòctons.